"Typicky silne pražená káva vhodná na prípravu espressa."
Pred „objavením Ameriky“ bolo toto územie osídlené indiánskymi kmeňmi. Roku 1500, po priplávaní portugalských moreplavcov, bolo územie označené za portugalské. Brazília je so svojimi 400 miliónmi kávovníkov na vrchole rebríčku svetového trhu v pestovaní kávy. Pri množstve odrôd, ktoré sa pestujú v rôznych oblastiach, sa nedá hovoriť o typickej káve. Severné pobrežie napríklad poskytuje kávu s príchuťou slanej vody. Celých 75 % úrody pochádza od drobných pestovateľov. V 17 členských štátoch Brazílie sa pestuje také množstvo odrôd, že je veľmi ťažké stanoviť tú najlepšiu.
Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horko-sladké a opojné čokoládové chute. Je charakteristická bohatou penou a mohutným telom, vysoko krásnou horkosťou a dochuťou prepraženej kávy, ktorá je pre túto kávu typická. Hovorí sa, že najlepšou odrodou je káva Santos, ktorá má plnú, jemnú, ovocnú chuť bez stopy horkosti. Vyznačuje sa mohutným telom a komplexnosťou. Po pridaní hnedého cukru dostaneme kávu s vycibrenou chuťou.